Aquella foto de Don Bosco a Barcelona


PARAULA Y VIDA (Diumenge, 04/11/2012)

Una relíquia-urna de sant Joan Bosco pelegrina actualment per diverses diòcesis espanyoles i durant la primera quinzena de novembre visita les terres catalanes. Aquest pelegrinatge del qui fou fundador dels Salesians i de les Filles de Maria Auxiliadora prepara la celebració del bicentenari del seu naixement, que se celebrarà l'any 2015. Sant Joan Bosco, conegut entre nosaltres com Don Bosco, nasqué a Castelnuovo, al Piemont italià, l'any 1815 i morí a Torí l'any 1888.


Dos anys abans, el 1886, el sant visità Barcelona, on residí a la casa de la seva congregació a Sarrià i visità la basílica de la Mare de Déu de la Mercè i l'església de Betlem. A la Mercè rebé la donació d'uns terrenys al cim del Tibidabo, on es construí una petita ermita i ara s'aixeca la basílica del Sagrat Cor de Jesús.

La visita de la relíquia de Don Bosco a Barcelona m'ha recordat una foto realment històrica. Es va fer el dia 3 de maig de 1886. Aquell dia el sant i els infants acollits a l'obra salesiana de Sarrià foren invitats a dinar a la casa i la finca del senyor Lluís Martí-Codolar a Horta, als locals que avui són la seu del principal centre de formació dels Salesians a Catalunya i d'un centre juvenil per als joves d'aquell barri.

Sabem el nom de l'autor d'aquella foto, Joaquim Pasqual i Martí-Codolar, nebot de l'amo de la casa. Don Bosco apareix sota un gran arbre que encara avui es pot veure, al costat d'un abat que aquells dies era hoste de la família Martí-Codolar i envoltat d'un ampli grup de persones, entre els quals hi ha el seu amfitrió i els infants de l'obra salesiana de Sarrià. Cent anys després, Don Viganó, aleshores rector major dels Salesians, contemplant la foto, va escriure: "Aquesta és la millor foto de Don Bosco!"

No voldria oblidar una de les persones que, molt discretament --com si no volgués sortir-hi- apareix en la fotografia. Em refereixo a la venerable Dorotea de Chopitea, una dama xilena que l'any 1816 emigrà amb la seva família a Barcelona a causa de la guerra. Aquí va contraure matrimoni amb el banquer Josep Maria Serra, també emigrat xilè i descendent d'una família catalana. Dorotea de Chopitea fou la impulsora de més de trenta obres socials a la nostra terra. Mantingué una correspondència personal amb sant Joan Bosco i fou la principal inspiradora de la visita del sant a la nostra ciutat. Ella és un gran exemple del sentit social d'un sector de la burgesia, que veié el sentit providencial que, per als nous temps, tenia l'obra salesiana. 

Què ens diu sobretot la visita de la relíquia-urna del sant? En aquests temps de crisi, ens diu que hem d'esforçar-nos a ser continuadors de tots aquests testimonis del sentit social de la fe cristiana. Aquests testimonis van portar escoles als barris obrers, com a savis pedagogs foren partidaris del sistema preventiu i donaren molta importància a la formació per al treball, incorporant tallers a les escoles i creant escoles professionals.

És ben clara l'actualitat d'aquest missatge en aquesta hora de crisi perllongada i greu. Em plau destacar el sentit social de tots aquells cristians i cristianes de la nostra comunitat diocesana que van sintonitzar amb el missatge social de Don Bosco en aquella històrica visita de 1886, que ara rememorarem novament, amb esperit de compromís cristià amb les necessitats de l'hora present.

† Lluís Martínez Sistach
Cardenal arquebisbe de Barcelona

VERSIÓ ÀUDIO