Habitatges per a superar l'exclusió social


PARAULA I VIDA (Diumenge, 24/02/2013)

Estem en la Quaresma de l'Any de la Fe i el Sant Pare, en la carta apostòlica titulada La porta de la fe, ens recorda que la fe sense la caritat no dóna fruit i la caritat sense fe seria un sentiment constantment a mercè del dubte: "La fe i l'amor es necessiten mútuament, de manera que l'una permet a l'altre seguir el seu camí".

Penso, avui, en el treball de molts cristians i cristianes que dediquen la seva vida amb amor a qui està sol, marginat o exclòs, com el primer a qui cal atendre i socórrer, perquè precisament en ell es reflecteix el rostre mateix de Crist.

Avui voldria parlar d'una iniciativa concreta que va en aquest sentit. El passat mes de novembre vaig tenir el goig de beneir i inaugurar una nova promoció d'habitatges --concretament 19 pisos-, construïts gràcies a la Fundació Privada Foment de l'Habitatge Social (FPFHS) i Càritas Diocesana. Els nous pisos acolliran prop de 70 persones en risc d'exclusió social. Aquestes famílies pagaran un lloguer màxim de 200 euros i podran estar-s'hi entre dos i tres anys. Finalitzat aquest termini, i gràcies a la tasca dels treballadors socials de Càritas i als educadors de la Fundació, aquestes persones podran tornar a ser autònomes i reprendre un nou projecte de vida.

Crec sincerament que si Jesús vingués avui, amb les necessitats que tenim, segurament ens diria: "No tenia casa i me'n vau donar una, era al carrer i em vau acollir en una llar." Com es va dir en aquell acte, disposar d'un habitatge digne és un dret constitucional i fonamental. L'habitatge no és només un sostre per viure, sinó un lloc imprescindible perquè s'hi genera caliu, confiança, solidaritat, que són imprescindibles per al desenvolupament humà de les persones i de les famílies.

Aquesta ha estat la segona promoció d'habitatges de protecció oficial en règim de lloguer i ha estat possible gràcies a la col•laboració de l'Ajuntament, que ha proporcionat el solar. Fa dos anys, es van crear 19 pisos socials més al barri del Poble-Sec de Barcelona.

Amb aquesta inauguració es contribueix d'una forma modesta però sòlida a augmentar l'oferta social d'habitatges per a persones i famílies que es troben en risc d'exclusió social. Davant la situació actual, cal mobilitzar la societat per veure què cal fer. Tots hauríem de fer molt més i això també ens fa conscients de com tenim organitzada la nostra societat, del repartiment dels nostres béns, de l'administració honesta i realista dels recursos públics, de les aportacions de la societat civil i de les iniciatives com la que ha motivat aquest comentari.

 Lluís Martínez Sistach
Cardenal arquebisbe de Barcelona