L'Església i la situació de seu vacant



PARAULA I VIDA (Diumenge, 10/03/2013)

En l'Església està previst què cal fer quan el Papa mor o renuncia. Passats uns dies de l'inici de la seu vacant, se celebra el conclave que reuneix els cardenals que tinguin menys de vuitanta anys per tal que, mitjançant l'escrutini, elegeixin el nou Sant Pare. La funció de l'elecció del Sant Pare és una responsabilitat molt gran i es demana als cardenals electors que ho facin cercant en consciència el que consideren que Déu vol per al millor bé de tota l'Església estesa d'Orient a Occident.


En el conclave els cardenals hem d'escollir el bisbe de Roma i successor de sant Pere. El Sant Pare succeeix l'Apòstol Pere en la seu de Roma i ha de fer un servei a tota l'Església. En expressió de sant Ignasi d'Antioquia, aquest servei consisteix en "el primat en la càtedra de Pere que presideix l'assemblea de l'amor que és l'Església". Aquesta expressió ignasiana fou incorporada pel Concili Vaticà II en els documents sobre l'Església i sobre les missions.

El Papa succeeix l'apòstol Pere, que a Cesarea de Felip, a la pregunta de Jesús dirigida al grup dels dotze apòstols sobre qui deien que era ell, respongué: "Vós sou el Messies, el Fill de Déu viu". Resposta que meresqué aquestes paraules del Mestre: "Sortós de tu, Simó, fill de Jonàs: això no t'ho ha revelat cap home de carn i sang, sinó el meu Pare del cel". I Jesús li confià aquest encàrrec: "I ara, també jo et dic que tu ets Pere. Sobre aquesta pedra jo edificaré la meva Església, i les portes del Reialme de la Mort no li podran resistir. Et donaré les claus del Regne del cel: tot allò que lliguis a la terra quedarà lligat al cel, i tot allò que deslliguis a la terra quedarà deslligat al cel".

Aquest servei importantíssim del successor de sant Pere ha d'involucrar a tots els membres de l'Església, que han de participar en els treballs del conclave amb la seva pregària constant tot demanant a l'Esperit Sant que il•lumini el treball dels cardenals electors per tal d'escollir, després del gran do del papa Benet XVI, un nou Sant Pare segons el cor de Déu, un pastor que ens guiï al coneixement de Crist i al seu amor.

El treball que farem els cardenals en el si del conclave i reunits en la Capella Sixtina contemplant l'absis del fresc del Judici Final de Miquel Àngel, la pregària de tots els membres del poble de Déu i l'assistència de l'Esperit Sant, ànima de l'Església, faran possible una fumata blanca del nou Papa per a l'Església i el món d'avui.

Amb motiu de l'Any de la Fe, l'arxidiòcesi de Barcelona organitza un pelegrinatge a Roma per Pentecosta (18-21 maig) per participar en el pontifical presidit pel nou Sant Pare.

+ Lluís Martínez Sistach

Cardenal arquebisbe de Barcelona