La història de la Mare de Déu de Bonaria



PARAULA I VIDA (Diumenge, 22/09/2013)

Avui el papa Francesc visita el Santuari de la Mare de Déu de Bonaria, a Càller, la capital de Sardenya. Hi ha allí una veritable tradició de vinculació d'aquest santuari marià amb els successors de sant Pere. Fou el 13 de setembre de 1907 quan el papa sant Pius X proclamà la Madonna di Bonaria com a patrona principal de Sardenya. Aquest santuari va rebre la visita del papa Pau VI el 24 d'abril de 1970, fou visitat també per Joan Pau II el 20 d'octubre de 1985 i per Benet XVI el 7 de setembre de 2008.

Del Santuari de Bonaria, situat al cim del turó del mateix nom, que domina la ciutat de Càller, encara avui en tenen cura els religiosos de l'Orde de la Mercè, que fou fundat a Barcelona per sant Pere Nolasc l'any 1218. La seva història està molt vinculada a la història religiosa de Catalunya, i més concretament a la de Barcelona. El temple és el primer i principal exemple de l'arquitectura gòtico-catalana a Sardenya. 

L'illa passà al domini de la Corona catalanoaragonesa per decisió del papa Bonifaci VIII. El 1323 les tropes de Jaume II van desembarcar en un punt aleshores proper a Càller, conegut com el Turó del Bon Aire i van conquerir l'illa. Com a signe d'agraïment a Déu, van construir en aquell indret una església, que el rei donà a l'Orde de la Mercè. El beat frai Carlo Catalano, un noble de Càller que havia vingut a Barcelona per fer diverses gestions, ingressà aquí a l'Orde Mercedari i fou el fundador del convent de la Mercè, a tocar del temple. Ell va profetitzar que un fet prodigiós es produiria després de la seva mort.

Segons la tradició, aquesta profecia es va complir el 25 de març de 1370, quan una nau que venia d'Espanya fou sorpresa per una gran tempesta. Els mariners varen decidir llençar al mar tota la càrrega, entre la qual hi havia una caixa pesada. La caixa arribà al cap d'un temps a Càller, precisament sota el turó de Bonaria. Els frares mercedaris del convent, quan l'obriren, hi trobaren una bella imatge de fusta de la Mare de Déu. La devoció a la miraculosa imatge es va difondre ràpidament per tot Sardenya, especialment entre els mariners.

De Sardenya, aquesta devoció passà a Sevilla, on es venera una imatge amb aquest títol al Palau de Sant Telm i també hi ha una altra imatge a l'església parroquial de Sant Bernat. Arribada a Amèrica, es diu que aquesta advocació va donar nom a la capital d'Argentina, Buenos Aires, seu de la qual ha estat arquebisbe el papa Francesc fins a la seva recent elecció com a bisbe de Roma. 

Espero poder acompanyar el Sant Pare avui a Càller. Ho faré recordant l'afectuosa hospitalitat dels sards el juliol de 2008, quan, invitat per l'arquebisbe de Càller, vaig visitar l'illa, i especialment la localitat de l'Alguer, on encara es parla català. També tindré ocasió de recordar i agrair el nombrós pelegrinatge de 800 persones de Sardenya que varen venir a Barcelona del 21 al 26 de maig de 2009, portant la sagrada imatge de la Mare de Déu de Bonaria, presidits per l'arquebisbe Giuseppe Mani, un estimat company meu d'estudis a Roma. En comunió amb el papa Francesc i en vigílies de la festa de la Mare de Déu de la Mercè, que s'escau el proper dimarts, pregaré per les necessitats dels ciutadans i ciutadanes d'aquestes tres ciutats agermanades per la història i per la devoció a l'advocació mariana de la Mercè: Càller, Buenos Aires i Barcelona. 


+ Lluís Martínez Sistach
Cardenal arquebisbe de Barcelona