Sostenir els projectes de Càritas



Paraula i vida (15/12/2013)

S'apropa Nadal. Com cada any, Càritas crida a la porta de les persones solidàries per demanar que en aquestes festes no oblidem les persones que, a causa sobretot de la crisi econòmica, passen moments de greus dificultats.

La campanya nadalenca d'enguany d'aquesta obra de l'Església fa una crida a l'esperança i al compromís. El lema escollit diu: "A Càritas treballem per donar suport a les persones que més ho necessiten. El teu compromís és la seva esperança". L'esperança que necessita la persona que s'adreça a Càritas cercant el suport i el compromís de les persones que ofereixen la seva col•laboració. El proper diumenge es farà una col•lecta en totes les esglésies destinada a aquesta campanya de Nadal.

Càritas Diocesana i les Càritas parroquials i arxiprestals estan treballant molt per fer efectiva la solidaritat de l'Església i dels cristians. També hi ha moltes altres iniciatives de solidaritat que duen a terme altres institucions religioses i civils de la nostra ciutat i arxidiòcesi.

A tots ens interpel•la la situació de crisi econòmica i el gran nombre d'aturats. Tots estem cridats a esforçar-nos per aplicar el tercer objectiu del nostre Pla Pastoral, que ha quedat formulat així: "La solidaritat, expressió de la fe cristiana".

El papa Francesc, des del mateix inici del seu pontificat, ens ha dit que vol "una Església pobra i per als pobres". Recordem aquelles paraules de Benet XVI en la seva visita a l'Obra del Nen Déu de Barcelona, el 7 de novembre de 2010: "En aquests moments, en els quals moltes llars passen serioses dificultats econòmiques, els deixebles de Crist hem de multiplicar els gestos concrets de solidaritat afectiva i constant, manifestant així que la caritat és el distintiu de la nostra condició cristiana".

Aquesta prioritat es concreta, a nivell diocesà, en iniciatives com el Servei de Mediació en l'Habitatge, a fi d'evitar els desnonaments de famílies; o el projecte Paidós, de prevenció de la pobresa infantil. A més, he demanat un esforç addicional per als propers quatre anys per acompanyar i millorar la situació dels aturats de llarga durada amb càrregues familiars. Els  joves són prioritaris; el seu índex d'atur és tan alarmant que l'any 2011 vaig encomanar l'execució del programa "Joves a l'atur", per millorar-ne la formació i facilitar-ne l'accés al món laboral. He demanat en va, repetidament, un pacte social de partits polítics, sindicats, patronals i altres institucions per reduir l'atur, i en especial l'atur juvenil. Aquesta proposta, que no em sembla que sigui utòpica, no ha obtingut cap resposta. Però això no vol dir que puguem creuar-nos de braços i no fer res. 

Val més encendre un llumí que no lamentar les tenebres. Són un signe d'esperança les nombroses iniciatives solidàries que estan actuant en la nostra societat. Em plau també manifestar el meu agraïment pel creixent suport que, per part de persones particulars, empreses i altres institucions, està rebent la nostra Càritas, com s'ha fet palès en una trobada recent en un teatre de la nostra ciutat. Déu faci que es puguin confirmar els pronòstics esperançadors que es fan per al proper any en l'aspecte social i laboral, especialment pel que fa a la creació d'ocupació. Mentrestant, fem que aquest Nadal sigui realment un Nadal solidari, és a dir, veritablement cristià. 


+ Lluís Martínez Sistach
Cardenal arquebisbe de Barcelona