Viure l'any de la fe


PARAULA I VIDA (Diumenge, 07/10/2012)

Comença aquest diumenge a Roma el Sínode dels Bisbes sobre un tema de molta actualitat per a tota l'Església actual: la nova evangelització per a la transmissió de la fe cristiana. Una qüestió molt viva en la nostra arxidiòcesi de Barcelona, que el curs passat va viure dues iniciatives destinades a fer més viva entre nosaltres la proclamació de l'Evangeli de Jesús: la Missió Metròpolis i l'Atri dels Gentils. Per desig del Sant Pare, participo en aquest Sínode que es perllongarà fins al 28 d'octubre, dies en què, per aquest motiu, hauré de ser a Roma.


També aquesta mateixa setmana, el proper dijous dia 11 començarà l'Any de la Fe, convocat pel Sant Pare Benet XVI, que des del començament del seu ministeri com a successor de Pere ha recordat l'exigència de redescobrir el camí de la fe per il·luminar de manera cada cop més clara l'alegria i l'entusiasme del trobament amb Crist. En efecte, en l'homilia de la santa missa d'inici del seu pontificat va dir aquestes paraules que em semblen ben oportunes en aquest inici de l'Any de la Fe: "L'Església en el seu conjunt, i els seus pastors, com Crist han de posar-se en camí per portar els homes  fora del desert, vers el lloc de la vida, vers l'amistat amb el Fill de Déu, vers Aquell que ens dóna la vida, la vida en plenitud". Aquest és, doncs, l'objectiu de l'Any de la Fe, que també hem preparat amb cura en la arxidiòcesi de Barcelona.

Avui, permeteu-me que faci meva la invitació que va fer el passat 15 de juliol el Sant Pare Benet XVI, en la breu visita pastoral a la ciutat italiana de Frascati, propera a la seva residència estival de Castelgandolfo: "Us proposo --va dir en l'homilia de la missa que presidí- que viviu intensament l'Any de la Fe, que començarà el mes d'octubre, als 50 anys de l'obertura del Concili Vaticà II. Els documents del Concili contenen una riquesa enorme per a la formació de les noves generacions cristianes. Amb l'ajut dels sacerdots i dels catequistes, torneu a llegir-los i a aprofundir-los [...] Descobriu de nou la bellesa de ser Església, de viure el gran nosaltres que Jesús ha format entorn d'ell per a evangelitzar el món: el nosaltres de l'Església, que mai no ha estat tancat, mai no ha estat replegat en si mateix, sinó sempre obert i desitjós d'anunciar l'Evangeli a tots."

Em sembla que aquestes paraules són molt oportunes per a trobar la manera bona de viure l'Any de la Fe, la commemoració del quinquagèsim aniversari de l'inici del Concili i els treballs del Sínode sobre la nova evangelització. La fe és evidentment una opció personal, una resposta de tota la persona a la crida de Jesús, feta amb l'ajut de la gràcia de Déu. Però el cristià dóna la resposta de la fe també en Església, no de forma aïllada. És el que el Sant Pare anomena el nosaltres, la dimensió objectiva de la fe, que es manifesta sobretot en la confessió de la nostra creença en els anomenats símbols de la fe, de tanta importància des dels primers temps de l'Església, que el Sant Pare ens invita a reviure i a proclamar com a comunitat durant la celebració de l'Any que ara s'obre.

Us invito a seguir els treballs del Sínode dels Bisbes durant aquest mes, sobretot les paraules que ens dirigeixi, als participants i a tots els fidels, el Sant Pare. Estic segur que aquesta serà una bona manera de fer realitat el que diu l'expressió llatina sentire cum Ecclesia, és a dir, sintonitzar amb l'esperit de tota la santa Església.


† Lluís Martínez Sistach
Cardenal arquebisbe de Barcelona