Nadal en temps de crisi


 

PARAULA I VIDA (Domingo, 23/12/2012)

Un any més, som ja a les portes de la celebració del Nadal. Per als cristians aquesta festa és la commemoració del naixement del Fill de Déu a Betlem. Sant Pau ho diu a la carta als Gàlates: "Quan va arribar la plenitud del temps, Déu envià el seu Fill, nascut d'una dona, nascut sota la Llei, perquè rescatés els qui vivíem sota la Llei i rebéssim la condició de fills". Nadal és una festa de la solidaritat, perquè és la manifestació d'un Déu solidari amb el món. Sant Pau diu en la seva carta a Titus: "S'ha manifestat Déu, Salvador nostre, amb la seva bondat i el seu amor als homes".


El fet que en Crist s'hagi manifestat la humanitat i la benignitat de Déu ens ha de fer més humans. I no solament els dies de Nadal, sinó també tots els dies de l'any. Perquè la vocació de la persona humana és sobretot l'amor, l'amor rebut i l'amor ofert. Només en aquesta experiència la persona humana pot trobar el sentit més profund de la seva vida.

Per això la gràcia de la festa de Nadal hauria de ser la de fer-nos a tots més solidaris amb els qui pateixen fam i set, amb els malalts i els pobres, aquí i arreu del món. Un Nadal veritablement cristià és inseparable de la solidaritat amb els qui sofreixen, amb els pobres. Aquest Nadal de 2012 és un Nadal profundament marcat per la llarga crisi econòmica que patim, que és causa de molt sofriment i angoixa en molts conciutadans nostres, sobretot pel problema de l'atur.

Amb el Nadal arriba cada any la crida de Càritas, que aquest any està especialment dirigida a les persones anònimes que pateixen greus dificultats. Té com a lema: "Viu senzillament, pren un compromís i junts construirem una societat més justa". Com a bisbe responsable d'aquest àmbit de l'acció de l'Església en les diòcesis catalanes, em plau reconèixer la bona feina que fa aquesta institució de l'Església.

Aquesta vegada voldria expressar l'agraïment de l'Església especialment als nombrosos voluntaris que col·laboren amb Càritas. A Catalunya són 9.600, dels quals 4.000 van participar a la trobada que vàrem celebrar a Barcelona el passat 20 d'octubre. Són entre nosaltres un veritable exèrcit de la solidaritat i la bondat. Els vaig agrair el seu treball generós, constant i eficient. "Sou Càritas i feu Càritas --els vaig dir. Doneu temps, amor, afecte, dedicació i diners a Càritas. L'Església pot fer tot el que estem fent avui, en la greu crisi econòmica que vivim, per ajudar moltíssimes persones i famílies, gràcies a la vostra col·laboració."

Com els va dir el cardenal Rodríguez Maradiaga, president de Càritas Internacional, el resultat de l'acció del voluntariat és "una cultura de la gratuïtat i la solidaritat. És una presència mitigadora que ofereix ajuda amatent a les persones més vulnerables de la societat. El treball de Càritas és una càtedra permanent de teologia pastoral". Procurem que aquest Nadal sigui veritablement solidari i generós. Amb aquest sentiment, desitjo a tothom un bon Nadal.


† Lluís Martínez Sistach
Cardenal arquebisbe de Barcelona