Invitació al pelegrinatge diocesà



PARAULA I VIDA (Diumenge, 07/04/2013)


Visitarem el Papa Francesc

Del 18 al 20 del proper mes de maig celebrarem el pelegrinatge de l'arxidiòcesi de Barcelona a Roma amb motiu de l'Any de la Fe. Tindrem, també, el goig d'estar amb el Papa Francesc en la missa de Pentecosta. Us convido a participar-hi. Tenim el desig d'anar, en nom de tota l'arxidiòcesi, a resar el Credo a la basílica de Sant Pere, sobre el sepulcre de l'apòstol escollit per Jesucrist per confirmar en la fe els seus germans.

Benet XVI en la seva carta La porta de la fe ens va dir que aquest any tindrem l'oportunitat de confessar la fe en el Senyor ressuscitat per tal que cadascú senti amb força l'exigència de conèixer i transmetre millor a les generacions futures la fe de sempre. També el Sant Pare Francesc, en l'homilia de la missa amb els cardenals el dia 14 de març, parlava sobre la importància de fer camí, d'edificar l'Església amb pedres vives sobre la pedra angular que és el Senyor i de confessar Jesucrist ressuscitat.

Aquest pelegrinatge serà també una ocasió per reafirmar els vincles amb el Sant Pare Francesc. Seran tres dies de peregrinació, de fraternitat, d'amistat, de pregària. I també d'enriquiment cultural visitant llocs emblemàtics de la nostra identitat cristiana i de la nostra cultura llatina. Seran tres dies ben intensos durant els quals visitarem les quatre basíliques majors de la ciutat -- Sant Pere, Santa Maria la Major, Sant Joan del Laterà i Sant Pau Extramurs- i la basílica de Sant Sebastià a les catacumbes. Aquesta basílica i les catacumbes que hi ha sota tenen per a mi un sentit especial, perquè fou l'església que Benet XVI em va voler assignar al incloure'm en el Col•legi dels cardenals.

Aquesta basílica, situada a la històrica Via Appia, d'entrada a Roma, es creu que durant un temps acollí els sepulcres de Sant Pere i Sant Pau i els cristians dels primers segles allí els veneraven. Per aquesta raó, fins al segle XII fou coneguda com la Basílica dels Apòstols Sant Pere i Sant Pau. I és també una de les set basíliques de Roma que es visiten durant la celebració dels Anys Sants.

Us repeteixo la meva invitació a participar en aquesta peregrinació. Serà una bona oportunitat per expressar la comunió de la nostra Església de Barcelona amb el nou bisbe de Roma i successor de Sant Pere i també per viure més intensament la joia de la nostra fe, de l'esperança i de la caritat. 

+ Lluís Martínez Sistach
Cardenal arquebisbe de Barcelona