Les xarxes socials


PARAULA I VIDA (Domingo, 12/05/2013) 

Els mitjans de comunicació social tenen avui tanta importància que per a molts són el principal instrument informatiu i formatiu, i també l'orientació i la inspiració per als comportaments individuals i socials. Avui no podem concebre el món sense aquests nous sistemes de comunicació. Aquestes noves tecnologies ens apropen als esdeveniments d'arreu dels cinc continents, alhora que ens fan estimar més la nostra petita realitat local.

La Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, promoguda per la Santa Seu després de la celebració del Concili Vaticà II, se celebra avui, festa de l'Ascensió del Senyor, i té com a lema "Xarxes socials: portals de veritat i de fe; nous espais per a l'evangelització". El Sant Pare emèrit, Benet XVI, va fer públic --com és tradicional- el missatge per a aquesta jornada el passat 24 de gener, festa de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes.

Les paraules del missatge són molt positives. Especialment en afirmar que "els creients adverteixen de manera cada vegada més clara que si la Bona Notícia no es dóna a conèixer també en l'ambient digital podria quedar fora de l'àmbit de l'experiència de moltes persones per a les quals aquest espai existencial és important". 

El Sant Pare ens recorda que en l'ambient digital la paraula escrita es troba sovint acompanyada d'imatges i sons. Les paràboles de Jesús són un gran exemple de comunicació eficaç. Una bona comunicació ha d'estimular la imaginació i la sensibilitat afectiva d'aquells als quals volem invitar a una trobada amb el misteri de l'amor de Déu. D'altra banda, sabem que la tradició cristiana ha estat sempre rica en signes i símbols; pensem, per exemple, en la creu, les icones, el pessebre, les imatges de la Mare de Déu, els vitralls i les pintures de les esglésies, que foren anomenades la Biblia pauperum -la Biblia dels pobres. Una part substancial del patrimoni artístic de la humanitat ha estat realitzada per artistes i músics que han intentat expressar les veritats de la fe.

Posats al servei de l'Evangeli, aquests nous mitjans, amb les seves tècniques més actuals, ofereixen també la possibilitat d'evangelitzar; és a dir, com diu el Sant Pare en aquest missatge que comento, "fer que els homes i les dones del nostre temps estiguin sempre oberts al que el beat cardenal Newman anomenava la 'llum amable' de la fe". Com deia Pau VI, l'Església troba en aquests instruments de comunicació "una versió moderna i eficaç de la trona", i fins i tot podríem dir del tradicional campanar.    

Per això, la nostra arxidiòcesi està fent un esforç per fer present l'espiritualitat cristiana en aquestes noves tecnologies i agraeixo el treball de totes les persones que fan possibles aquestes iniciatives pastorals en el camp digital.

+ Lluís Martínez Sistach
Cardenal arquebisbe de Barcelona