El viatge del papa Francesc a Rio de Janeiro



PARAULA I VIDA (Diumenge, 21/07/2013)

El papa Francesc presidirà aquesta setmana, en el que serà el primer viatge internacional del seu pontificat, els actes de la Jornada Mundial de la Joventut (JMJ), que té lloc des de demà dilluns fins al proper diumenge a Rio de Janeiro, al Brasil.

A més de presidir els actes principals de la JMJ, aquest viatge és també, de fet, el primer del Sant Pare al món llatinoamericà, el seu continent. En aquest sentit, és molt significatiu que el Sant Pare hagi volgut dedicar pràcticament tot un dia --el dimecres 24 de juliol- a visitar el santuari de la Immaculada Concepció d'Aparecida, la patrona del Brasil. El gest expressa la gran devoció del papa Francesc a la Mare de Déu, manifestada en molts gestos des dels mateixos dies posteriors a la seva elecció, i també la dimensió d'aquest viatge per a tot el món llatinoamericà.

La visita a Aparecida li portarà sens dubte molts records personals, ja que allí es va reunir el Consell Episcopal d'Amèrica Llatina en la seva darrera assemblea i el que aleshores era l'arquebisbe de Buenos Aires va tenir un paper molt destacat en la preparació del "Document d'Aparecida", que indica les prioritats de l'Església catòlica a Amèrica del Sud i el Carib en l'inici del segle XXI.

La presència del papa Francesc en un país emergent, de gran influència en tot el continent sud-americà, és també una oportunitat perquè el nou Papa doni a conèixer el seu pensament sobre la situació social d'aquelles societats i sobre la missió de les comunitats catòliques. S'inscriuen, sens dubte, en aquesta preocupació, les trobades del Papa amb els dirigents del Brasil al Teatre Municipal de Rio --en un espai cívic, per tant- i la trobada amb els cardenals i bisbes del país i de tota la regió al Centre d'Estudis Sumaré, també a Rio. És molt previsible que aquest viatge ofereixi indicacions valuoses sobre les orientacions del nou Sant Pare tant per a l'Amèrica Llatina com per a tota l'Església catòlica.

Els actes del programa papal amb els joves també tenen un marcat sentit social i evangelitzador. El sentit evangelitzador està ben present en el lema de la JMJ, que són les darreres paraules de Jesús als apòstols segons l'evangeli de Sant Mateu: "Aneu a tots els pobles i feu-los deixebles meus". Benet XVI, que sens dubte pregarà des del seu retir del Vaticà pels fruits del viatge del seu successor de cara als joves, en el missatge de convocatòria d'aquesta trobada ja els animava a fer-se testimonis de Crist i construir un món millor que el dels seus pares. Tindré el goig de participar en aquesta jornada a Rio i donar les catequesis que es fan els tres dies previs a la trobada amb el Papa.

Caldrà seguir atentament els fets i les paraules del papa Francesc durant els propers dies. Els joves cristians de les diòcesis catalanes --el viatge a Rio, en les actuals circumstàncies, no ha estat possible per a molts- es reuniran en una trobada interdiocesana a Llinars del Vallès, en sintonia amb els esdeveniments de la Jornada de Rio.


+ Lluís Martínez Sistach
Cardenal arquebisbe de Barcelona