Jesucrist centre de fe - Diumenge 6 d'abril de 2014



El beat John Henry Newman, que fou cardenal de l'Església i un teòleg eminent, va escriure aquestes paraules: "El cristianisme és una persona, i no qualsevol persona sinó la persona de Jesucrist; el cristianisme és Crist". Per això, el temps de Quaresma és un temps ben propici per preguntar-nos: quin concepte tenim de Jesucrist? El coneixem de debò? Els homes ens hem fet diferents conceptes del Crist. Així, l'hem considerat com a fill de Déu o com el Messies promès o com un dels grans mestres de la moral humana o com un revolucionari del seu temps, etcètera.

La fe de l'Església ens invita a descobrir en Jesús de Natzaret el veritable Fill de Déu fet home. Així ho professem i així ho confessem els cristians, tot esforçant-nos a seguir el seu camí amb amor i fidelitat. En l'exhortació del Sant Pare Francesc titulada La joia de l'Evangeli hi ha una clara insistència a posar Jesucrist en el centre de la vida cristiana i en el centre de la reforma de l'Església. Francesc ho fa dient: "Déu se'ns ha manifestat en Jesucrist. No em cansaré de repetir aquelles paraules de Benet XVI que ens porten al centre de l'Evangeli: 'Hom no comença a ser cristià per una decisió ètica o una gran idea sinó pel trobament amb un esdeveniment, amb una Persona que dóna un nou horitzó a la vida i, amb això, una orientació decisiva'".

"Només gràcies a aquest trobament o retrobament  amb l'amor de Déu --afegeix Francesc- que es converteix en feliç amistat, som rescatats de la nostra consciència aïllada i de l'autoreferencialitat". Aquest terme és molt freqüent en el pensament del papa Francesc, ja des dels temps en què era arquebisbe de Buenos Aires. Per a ell té aquest sentit: que l'Església no ha de ser el centre de si mateixa sinó que s'ha de descentrar per centrar-se en Jesucrist i evitar tota temptació de narcisisme i d'autocomplaença.

L'Església existeix per donar Jesucrist, font de gràcia i de perdó per al món. Enmig de la creixent indiferència religiosa que hi ha avui en els nostres ambients, no manquen persones que cerquen la veritat, que tenen set de sentit, que tenen set de Déu, l'únic absolut. La salvació que ens porta Jesucrist és una salvació transcendent, que comença en aquesta vida i la fa més humana, però que té l'acompliment en l'eternitat.



† Lluís Martínez Sistach
Cardenal arquebisbe de Barcelona