La Pasqua, un esclat de vida - Diumenge 20 de abril de 2014



En la Pasqua de l'any passat, el papa Francesc va iniciar el seu missatge a la ciutat de Roma i al món amb aquestes paraules: "És una gran alegria per a mi poder-vos fer aquest anunci: Crist ha ressuscitat! Voldria que arribés a totes les cases, a totes les famílies, especialment allà on hi ha més sofriment, als hospitals, a les presons... Voldria que arribés sobretot al cor de cadascú, perquè és allí on Déu vol sembrar aquesta Bona Nova: Jesús ha ressuscitat, hi ha esperança per a tu, ja no estàs sota el domini del pecat, del mal. Ha vençut l'amor, ha triomfat la misericòrdia. La misericòrdia de Déu sempre venç."

La resurrecció de Jesús no és un fet marginal de la fe cristiana, sinó que en constitueix el nucli central mateix. Per això, sant Pau ho expressa ben clarament quan afirma: "Si Crist no hagués ressuscitat, seria sense objecte la nostra fe, ho seria també la nostra predicació". Com ens diu el Catecisme de l'Església Catòlica, "la resurrecció és, sobretot, la confirmació de tot allò que Crist va fer i va ensenyar".

Als apòstols, al principi, els va costar creure en la resurrecció del seu mestre. L'impacte de la passió i mort a la creu havia estat un traumatisme molt fort per a ells. Els evangelistes ens expliquen nombroses manifestacions sensibles del Crist ressuscitat, com les aparicions al grup dels dotze, entre d'altres. I Pere, a casa del centurió Corneli, dirà: "Nosaltres vam menjar i beure amb Ell després d'haver ressuscitat d'entre els morts".

Podríem fer aquesta suposició: els cristians d'avui pregunten a la comunitat dels apòstols: "Qui s'ha manifestat en la Pasqua? Quina és la nostra fe? I la comunitat apostòlica respon: "És el Jesús vivent el qui s'ha manifestat, s'ha deixat veure i ens ha acompanyat fins a convertir-nos". I encara afegeix: "Nosaltres creiem que Crist és vivent d'entre els morts i que viu per sempre en Déu, el Pare, tot donant-nos l'Esperit Sant de la conversió i de la vida."

En la seva resurrecció, Jesucrist manifesta la seva victòria sobre la mort i ens en fa partícips. Com va dir el papa Francesc en el seu primer missatge pasqual, "Jesús no ha tornat a la seva vida anterior, a la vida terrenal, sinó que ha entrat en la vida gloriosa de Déu, i hi ha entrat amb la nostra humanitat, ens ha obert a un futur d'esperança".

Heus ací el que és la Pasqua: el pas de l'home de l'esclavatge del pecat i del mal a la llibertat de l'amor i la bondat. Perquè Déu és vida, només vida, i la seva glòria, com va escriure sant Ireneu de Lió, som nosaltres: "La glòria de Déu és l'home vivent". La Pasqua és un esclat de vida i d'esperança.
Compartint aquesta esperança, us desitjo a tots una santa i joiosa Pasqua de resurrecció.

† Lluís Martínez Sistach
Cardenal arquebisbe de Barcelona