El viatge del Papa a Terra Santa - Diumenge 25 de maig de 2014



Del 24 al 26 de maig el Sant Pare fa un pelegrinatge a Terra Santa. Aquest viatge apostòlic es fa en commemoració dels 50 anys del famós pelegrinatge de Pau VI a Israel i Palestina el mes de gener de l'any 1964, durant la celebració del Concili Vaticà II.
De tots els actes realitzats pel Sant Pare en aquell viatge memorable, el més recordat fou la trobada i l'abraçada de Pau VI i l'ancià patriarca Atenàgores de Constantinoble a la Delegació vaticana de Jerusalem.

Va ser un moment històric, i avui podem dir que fou un veritable esdeveniment ecumènic. Va acabar una època i en va començar una de nova. Des de llavors, les Esglésies ortodoxes d'Orient i l'Església catòlica --i en general totes les Esglésies i confessions cristianes- s'han sentit més agermanades, més obertes al diàleg i a la col•laboració, més respectuoses les unes de les altres. Un primer fruit d'aquell nou clima es va veure quan, un any després, durant la cerimònia de cloenda del Concili, foren aixecades les excomunions mútues que s'havien llançat Roma i Constantinoble.

Per reviure aquella trobada de Jerusalem, el papa Francesc va decidir fer l'actual visita a Terra Santa. Amman, Betlem i Jerusalem són les tres etapes d'aquest viatge a Jordània, a Palestina i a Israel. Durant la seva estada a la Ciutat Santa, el Sant Pare té prevista un trobada amb el patriarca ecumènic, Bartomeu I, a la seu de la Delegació apostòlica del Vaticà amb la firma d'una declaració conjunta. Després hi haurà una trobada ecumènica a la Basílica del Sant Sepulcre.

L'endemà, darrer dia de la visita, el Sant Pare té previstos uns actes especialment significatius en el camp de les relacions interreligioses, amb la visita al muftí de Jerusalem sobre l'esplanada del Temple, la visita al Mur de les Lamentacions, la trobada amb els principals rabins i la visita al museu de l'Holocaust; i amb la trobada amb el president i el primer ministre d'Israel, com també s'haurà reunit a Amman amb els reis de Jordània i a Betlem amb el president de la primera autoritat de Palestina.

En una perspectiva de pelegrinatge religiós, a Jordània, Francesc té en programa la visita al lloc del baptisme de Jesús, a la riba del riu Jordà, i una trobada amb refugiats i joves discapacitats. A Betlem, una missa davant la basílica de la Nativitat. I durant l'estada a Jerusalem, una pregària a Getsemaní amb sacerdots, religiosos i seminaristes, i una missa al Cenacle, el lloc on Jesús va instituir l'Eucaristia.
Es tracta d'un viatge breu, intens, ple de dificultats i també d'esperances, perquè els problemes de la zona són greus i les necessitats urgents. El Sant Pare demana molt sovint que resem per ell. Em sembla que especialment aquests dies hem de d'acompanyar-lo amb la nostra pregària i amb la nostra confiança en els resultats sobretot per a la pau en tota la zona visitada.


† Lluís Martínez Sistach
Cardenal arquebisbe de Barcelona