Paràbola del bon comunicador - Diumenge 1 de juny de 2014



Coincidint amb la festa de l'Ascensió del Senyor, l'Església celebra la Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, que aquest any té el lema: "Comunicació al servei d'una autèntica cultura de la trobada". Aquesta categoria de la trobada interpersonal està molt present en el pensament del papa Francesc.

En el missatge que ha publicat per a aquesta jornada, ofereix una visió de la comunicació feta des dels principis de la saviesa i de l'humanisme cristià. No proposa de cap manera un rebuig de les antigues i les noves tecnologies de la comunicació, però sí que vol ajudar que el món digital creixi en humanitat. I ens aconsella a tots recuperar un cert sentit de la lentitud i la calma i "una capacitat de guardar silenci per poder escoltar". Cada vegada més, el problema de l'ús dels mitjans de comunicació no és una qüestió que interessi només els professionals d'aquests mitjans, sinó que afecta tots els ciutadans. Tots som, especialment ara, alhora receptors i emissors de missatges.

Per això, el Sant Pare adverteix que "no n'hi ha prou de passar pels carrers digitals, és a dir, estar connectats. Les estratègies comunicatives no garanteixen la bellesa, la bondat i la veritat de la comunicació. El món dels mitjans de comunicació no pot ser aliè a la preocupació per la humanitat, sinó que està cridat a expressar també tendresa". Aquesta és una exigència molt present en el pensament i en l'acció del Papa actual. Afirma que la xarxa digital pot ser un lloc ric en humanitat; no només una xarxa de cables, sinó de persones humanes. Per això, Francesc fa un advertiment dient-nos que "la neutralitat dels mitjans de comunicació és aparent i només qui comunica posant-se en joc a si mateix pot representar un punt de referència"; i també dient que el compromís personal és l'arrel mateixa de la fiabilitat d'un comunicador.

Respecte de la comunicació religiosa, diu que "no s'ofereix un testimoni cristià bombardejant amb missatges religiosos, sinó amb la voluntat de donar-se als altres,  a través de la disponibilitat per respondre pacientment i  amb respecte a les preguntes i als dubtes de l'interlocutor".

El papa Francesc proposa la narració del bon samarità, amb què Crist va respondre la pregunta d'un mestre de la llei -¿qui és el meu proïsme?-, dient que la del bon samarità és la paràbola del bon comunicador, perquè uneix informació i compromís personal. I per això no passa de llarg davant de l'home ferit i abandonat al marge del camí i de la societat, sinó que li embena les ferides i en té cura. "No tingueu por de fer-vos ciutadans del món digital --diu en el seu missatge- perquè l'interès i la presència de l'Església en el món de la comunicació són importants per dialogar amb l'home d'avui i portar-lo a la trobada amb Crist".


† Lluís Martínez Sistach
Cardenal arquebisbe de Barcelona